Linii debitare bușteni
Echipamente prelucrarea secundara a lemnului
De la semifabricate până la produse finite din lemn
Prelucrarea primară a lemnului se referă la etapa inițială de transformare a buștenilor în cherestea și produse semifinite mai ușor de manipulat și utilizat în diverse aplicații.
Întrebări frecvente
Este procesul prin care scoarța buștenilor este îndepărtată. Aceasta poate fi realizată prin decojire cu ajutorul unor utilaje speciale, cum ar fi decojitoarele cu freză fixă și cărucior mobil de transport buștean, decojitoarele cu freză mobilă și cărucior fix sau, pentru o productivitate mare, decojitoarele cu rotor glisant prin trecerea bușteanului pe o rulieră motorizată prin cuțitele rotorului.
Procesul prin care buștenii sunt transformați in prisme este realizat prin procese specifice și sunt utilizate utilaje industriale precum gaterele pentru lemn sau instalațiile cu pânză panglică orizontală sau verticală, cele din urmă avand o productivitate mare ce poate ajunge la pestre 100 m3 pe schimb (8 ore de lucru).
Gaterele orizontale pentru debitarea buștenilor sunt folosite în general de afacerile mici și medii ce au un volum de debitare cuprins între 20 și 50 m3 pe schimb (8 ore de lucuru). Aici puteți vedea mai multe detalii despre gaterele orizontale de la producătorul Wravor.
Liniile de debitare bușteni cu pânză panglică verticală sunt destinate afacerilor mari, cu un volum mare de debitare, ce pot depăși 100 m3 pe schimb. Aceste linii de debitare sunt produse de producătorul numărul 1 în Europa – Primultini Italia și sunt formate din cărucior portbuștean, coloană de debitare și ruliere pe lanț pentu alimentarea liniei cu bușteni și evacuarea cherestelei debitate cu posibilitatea de transfer către multilamă.
După procesul de debitare a buștenilor, cheresteaua este dimensionată pe lățime și tivită cu ajutorul multilamei. În funcție de aplicație pot fi setate lățimi fixe sau variabile, ajustate electronic prin fascicule laser în cazul multilamelor cu pânze mobile.
Paul Germania produce multilame robuste și foarte fiabile ce pot fi adaptate în funcție de necesitățile clienului. Acestea sunt de obicei introduse în fluxuri de producție automate pentru o productivitate crescută.
Optimizarea pe lungime și clase de calitate a cherestelei se poate realiza prin folosirea unei pendule sau printr-o linie de sortare cu optimizare automată. În cazul celor din urmă sunt eliminate defectele la semn de cretă, cheresteaua este îndreptată în mod automat la intrare și ultimul element la ieșire, se pot imprima diverse repere direct pe piesă (producător, clasa de calitate, dimensiuni, etc.)
Liniile de sortare pentru cherestea clasice sunt produse de Paul Germania fiind compuse dintr-o stație de sortare cu pânză circulară și bandă de evacuare cu expulzori. Există și linii complexe ce pot ajunge la peste 150 m lungime și peste 60 de expulzori cu un numar nelimitat de stații de sortare.
Uscarea cherestelei este esențială și pentru accelerarea procesului de uscare, se utilizează uscătoare pentru lemn speciale. Acestea controlează temperatura, umiditatea și fluxul de aer pentru a usca lemnul într-un interval de timp mai scurt. Uscătoarele pot fi utilizate pentru a reduce umiditatea la nivelurile dorite, în funcție de aplicația finală a cherestelei.
Pentru o astfel de instalație de uscare vom avea nevoie de agent termic pentru a produce apa caldă. Cu peste 300 de camere de uscare și aburire montate și puse în funcțiune în România, recomandăm cazanele industriale de la Sceat Italia.
Uscătoarele comercializate de Wood Expert sunt produse liderul în soluții de uscare a lemnului Baschild Italia.
În procesul de debitare a buștenilor există și resturi precum rumegușul verde și coaja.
- Rumegușul poate fi folosit pentru fabricarea peleților, brichetelor sau poate fi introdus în cazane industriale pentru a produce agentul termic necesar uscătoarelor pentru cherestea sau la încălzirea spațiilor de producție.
- Coaja poate fi și ea valorificată. În funcție de dimensiuni coaja trebuie tocată până la dimensiunea unor chipsuri apoi poate fi folosită drept conbustibil, împreună cu alte resturi de biomasă în cazane speciale produse de Sceat Italia
În procesul de optimizare și sortare a cherestelei rezultate din debitare, bucățile mici pot fi îmbinate în dinți pentru a obține grinzi apoi presate pentru a obține panouri de lemn sau alte tipuri de semifabricate sau chiar produse finite din lemn.