Ce înseamnă calibrat și șlefuit în prelucrarea lemnului
În contextul prelucrării lemnului, termenii calibrat și șlefuit se referă la două procese distincte, dar interconectate, care contribuie la obținerea unei suprafețe netede și a rugozității dorite. Calibrarea implică îndepărtarea unui strat uniform de material de pe suprafața lemnului pentru a păstra aceeași grosime pe toată suprafața acestuia, în timp ce șlefuirea se concentrează pe netezirea și finisarea suprafeței ce va aduce piesa de lemn la forma finală. Aceste procese sunt esențiale pentru a asigura o calitate înaltă a produselor din lemn și pentru a eficientiza procesul de producție.
Procesul de calibrare: Rolul său în prelucrarea lemnului
Procesul de calibrare este esențial în prelucrarea lemnului, deoarece asigură o grosime uniformă și o suprafață plană pentru piesele de lemn masiv sau, în cazul producătorilo de mobilă, pentru fronturile MDF. O mașină de calibrat sau un grup de calibrare din componența unei mașini de tip industrial este utilizată pentru a îndepărta un strat uniform de material de pe suprafața lemnului, eliminând eventualele diferențe de grosime.
În timp ce pentru panourile din lemn masiv obținute prin presare, unde se întâlnesc diferențe semnificative de grosime vom folosi grupul de calibrarea cu role cu cuțite, acesta fiind mai eficient din punct de vedere al productivității cât și al costurilor în general, pentru partea de fronturi MDF vom folosi o calibrare cu bandă abrazivă lată.
Ce trebuie să reținem este faptul că procesul de calibrare este efectuat înainte de șlefuire, pentru a pregăti suprafața lemnului pentru procesul de finisare și contribuie la îmbunătățirea calității produselor din lemn și la eficientizarea procesului de producție.
Procesul de șlefuire: Cum funcționează?
Procesul de șlefuire implică utilizarea unor benzi abrazive pentru a îndepărta imperfecțiunile mici și a finisa suprafața lemnului. Există diferite metode de șlefuire, cea mai des folosită și eficientă fiind șlefuitul cu bandă. Acest proces folosește o bandă abrazivă care se mișcă într-un mod continuu, antrenată fiind de un motor electric, oferind o șlefuire uniformă și eficientă.
Alegerea metodei de șlefuire depinde de tipul de lemn, dimensiunea și forma piesei și de finisajul dorit. Spre exemplu, în cazul fronturilor MDF se efectuează o șlefuire cu o granulație medie dupa aplicarea grundului (cunoscută ca șlefuire între straturi). După aplicarea vopselei fie cu un robot de vopsire automat fie manual într-o cabină de vopsire, se va efectua o șlefuire de finală cu o bandă abrazivă cu granulație mică pentru a obține acel finisaj perfect.