Linii productie peleti

Afișez toate cele 7 rezultate

Linii producție peleți

Linie producție peleți rumeguș, resturi vegetale, paie pentru uz industrial cu tocător, cu sau fără uscător, rafinator (moară cu ciocănele), presă peletizat si sisteme de ambalare semiautomate sau automatizate complet produse in Italia de Nova Pellet.

Vezi mai jos liniile noastre de peleți cu capacități de producție începând cu 350 – 500 kg / oră până la 8 tone / oră și un scurt ghid în care veți afla informații utile despre producția de peleti.

Toate utilajele

CNC-uri lemn

Circulare tăiat în pachet

Roboți vopsire lemn

Instalații uscare vopsea

Mașini de aplicat cant

Circulare cu masa mobilă

Mașini de șlefuit și calibrat

Fierăstrău banzic vertical

Utilaje clasice tâmplărie

Prese pentru lemn

Strunguri pentru lemn

Linii îmbinare în dinți

Prese brichete rumeguș

Linii peleți rumeguș

Linii Glulam și CLT

Toate utilajele

CNC-uri lemn

Circulare tăiat în pachet

Roboți vopsire lemn

Instalații uscare vopsea

Mașini de aplicat cant

Circulare cu masa mobilă

Mașini de șlefuit și calibrat

Fierăstrău banzic vertical

Utilaje clasice tâmplărie

Prese pentru lemn

Strunguri pentru lemn

Linii îmbinare în dinți

Prese brichete rumeguș

Linii peleți rumeguș

Linii Glulam și CLT

Model: VFFS10

Linii productie peleti

Linie peleti 2 tone / ora

Model: NP2TO

Linii productie peleti

Linie productie peleti 350 kg/h

Model: 350kg

Linii productie peleti

Linie productie peleti N-PLUS

Model: N-PLUS

Linii productie peleti

Linie productie peleti N-PICO

Model: N-PICO

Linii productie peleti

Linie productie peleti N-MINI

Model: N-MINI

Linii productie peleti

Linie productie peleti N-ECO

Model: N-ECO

Ce sunt peleții și pentru ce sunt folosiți?

Peleții sunt mici bucăți cilindrice de lemn, produși prin presarea rumegușului uscat și compactarea acestuia cu ajutorul unei prese hidraulice, cunoscută printre utilizatori ca fiind o mașină de produs peleți. Materialul utilizat pentru a face peleții poate varia, dar cele mai comune surse sunt lemnul de esență tare precum stejarul și fagul. Aceștia sunt produși în diferite dimensiuni, dar cel mai adesea se găsesc cu un diametru de 6 mm și o lungime de aproximativ 20-40 mm. Peleții sunt o alternativă sustenabilă și ecologică la combustibilii fosili, care sunt tot mai costisitori și mai putin sustenabili. Producția de peleți din rumeguș a devenit o industrie înfloritoare în Romania, iar o linie de producție a peleților cât mai automatizată este un element cheie pentru a produce cantități mari de peleti de înaltă calitate. Peleții din lemn au o putere calorică mare și sunt văzuti ca o alternativa ieftină la sistemele bazate pe consumul de electricitate, carbune sau gaz natural. Avantajul utilizării peleților îl constituie autonomia (nu ai nevoie de o infrastructură tehnică prea vastă și pot fi utilizați în zone izolate), transportul ieftin și sigur (spre deosebire de cazul combustibililor fosili).
peleti produsi din rumegus de stejar si fag
YouTube player
YouTube player
YouTube player
YouTube player
Vrei detalii despre liniile de peleți rumeguș, resturi vegetale sau paie?
Întreabă unul dintre experții noști în utilaje pentru lemn!

Vrei detalii despre liniile de peleți rumeguș, resturi vegetale sau paie?

Întreabă experții noștri în utilaje pentru lemn!

Utilajele din componența unei linii de producție peleți

Producția peleților presupune parcurgerea unor pași necesari ce includ pregătirea materiei prime, ce implică după caz uscarea și rafinarea, transportarea materiei prime prin șnecuri și tubulaturi ventilate către presa de peletizat și mai apoi o serie de utilaje pentru răcirea și ambalarea / paletizarea acestora.
O linie de producție a peleților este formată din mai multe echipamente cheie, absolut necesare pentru transformarea materiei prime în peleți de inalta calitate, certificată A+:
  • Tocătorul de lemn și resturi vegetale: toacă, taie și mărunțește bucătile de lemn sau resturi vegetale în dimensiuni mici, uniforme
  • Rafinatorul sau moara cu ciocanele: pregăteste materia primă pentru producția peletilor si este responsabil pentru indepărtarea impurităților și a altor particule străine din materialul brut, pentru a produce peleți de calitate superioară. Materialul brut este apoi măcinat sub formă de pulbere fină, pentru a ușura procesul de producție a peleților.
  • Uscătorul: reduce umiditatea materiei mprime până la un nivel de maxim 12% pentru un proces de peletizare optim. Cele mai eficiente uscătoare pentru rumeguș sunt rotative, in cazul liniilor de peleți ce nu depășesc o productivitate de 500 kg / oră și uscătoare cu bandă in cazul liniilor industriale cu capacitate de producție de 1 - 8 tone / oră.
  • Presa de peleți: comprimă materialul uscat în cilindri sub formă de peleți cel mai adesea cu un diametru de 6 mm si o lungime de aproximativ 20 - 40 mm însă matrița presei poate fi configurată și pentru alte dimensiuni
  • Instalația de răcire: răcește peleții produși pentru a le creste durabilitatea si-i pregătește pentru procesul de ambalare.
  • Sistem vibrant de desprăfuire peleți (sita vibrantă): elimină toate impuritățile după procesul de peletizare a materiei prime fie că vorbime de peleți din rumeguș, resturi vegetale, paie, lucernă, etc.
  • Sistemul de ambalare: împacheteazp peleții în saci sau big-bag pentru a fi depozitați și livrați către consumatorul final. Exista sisteme de ambalare / însăcuire semiautomate ce necesită intervenția unui operator pentru a supraveghea procesul de cântărire și sigilare a sacilor dar și sisteme complet automate de însăcuire formate din roboți de cântărire și sigilare saci, roboți de paletare și roboti de infoliere a paletilor.
  • Silozuri pentru depozitarea materiei prime și a peleților, șnecuri de transport, benzi rotative, instalație de exhaustare

Ce tipuri de materiale pot fi utilizate pentru producția de peleți?

Cea mai utilizată materie primă pentru producția de peleți este lemnul tocat sub forma de rumeguș. Este o sursa regenerabilă, complet biodegradabilă, nu eliberează dioxid de sulf sau de azot în atmosferă, are putere calorică foarte mare si este considerat eficient din punct de vedere al costurilor. Însă pot fi folosite multiple surse de materie primă în producția peleților cum ar fi resturile vegetale, biomasa, paiele, fânul, etc multe dintre acestea fiind peletizate pentru a obține surse de hrană pentru animale în ferme.

Cum aleg cea mai buna linie de productie a peletilor din rumeguș?

În primul rând trebuie să știți că o linie de producție peleți profesională necesită o cantitate mare de rumeguș pentru a fi eficientă din punct de vedere economic. Fie că achizitionați materia primă din diverse surse de exploatare forestieră fie că aveți activitate în producția de cherestea sau debitare a buștenilor configurarea unei linii de producție peleți trebuie să reflecte capacitatea dvs. reală de producție. Aceasta trebuie să funcționeze cel puțin 8 ore pe zi, ideal însă 24 / 7, să aibă un grad de automatizare cât mai mare pentru a elimina pe cât posibil personalul ce deservește la întreg procesul de peletizare a rumegușului și să producă peleți de calitate ce pot fi comercializati conform normelor de pe piața din România dar si UE.

Care sunt avantajele utilizării peleților pentru încălzirea locuințelor?

Utilizarea peleților pentru încălzirea locuințelor poate fi mai economică și mai eficientă decât utilizarea combustibililor fosili, precum cărbunele sau gazul. De asemenea, peleții sunt considerați o sursa de energie curată si durabilă.